W dniu 23.09.2017 roku uczniowie klas trzecich i czwartych w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZSCKR w Studzieńcu pod opieką pani Aleksandry Zielińskiej i pani Agnieszki Wojtas mieli okazję zwiedzić „BROWAR KASZTELAN SIERPC”, który w 2002r wszedł w skład koncernu piwowarskiego CALSBERG oraz zapoznać się z tajemnicą warzenia piwa.

Program zwiedzania obejmował:

  • Przejście przez obszary produkcyjne (warzelnię, fermentację, filtrację piwa)
  • Przejście przez linię pakującą piwa w opakowania takie jak: puszka, butelka i keg.
  • Ostatnim punktem programu była prezentacja multimedialna podsumowująca przebieg całej wyprawy oraz degustacja różnego rodzaju piwa.
  • Degustacja jednocześnie była konkursem, podczas którego mieliśmy możliwość sprawdzić naszą wrażliwość sensoryczną.

Konkurs polegał na odróżnieniu rodzaju piwa, zarówno jasnego jak i ciemnego. Wygrani otrzymali nagrodę w formie książki. Na koniec wszyscy zostali obdarowani certyfikatem oraz czteropakiem piwa. HURAAA!! :)