Już po raz dwunasty odbył się konkurs dla szkół gastronomicznych

na najlepszy, autorski przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Tym razem finaliści spotkali się w Zespole Szkól Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu. To wspólna
inicjatywa Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności w Ministerstwie Rolnictwa i
Rozwoju Wsi, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polskiej Inicjatywy
Kulinarnej.
Jury w składzie: Pan Jan Golba – Zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości
Żywności, Pani Magdalena Głodek - Departament Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności,
Naczelnik Wydziału Systemów i Programów Jakości, Pan Mirosław Reszczyk - Członek
Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, przedstawiciel Współorganizatora
Konkursu, Pani Izabella Byszewska – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,
przewodnicząca Kapituły Znaku „Jakość Tradycja” i Kapituły Krajowej konkursu „Nasze Kulinarne
dziedzictwo - Smaki Regionów”, Pan Jacek Schliske – Członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów
Kuchni i Cukierni oraz Pan Łukasz Konik – Członek Polskiej Inicjatywy Kulinarnej pod bacznym okiem
przewodniczącego Pana Rafała Romanowskiego Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju
Wsi bardzo wysoko oceniło przygotowane przez młodzież smaczne i niepowtarzalne potrawy, które
inspirowane były polską tradycyjną kuchnią.


Gratulujemy drużynom zwycięskim i wyróżnionym:

I m. Julia Ślużyńska, Marek Romanowski (ZS nr 6 im. M. Rataja w Ełku), danie: Polędwiczka sous vide z
sosem śliwkowym, puree z marchewki i pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem wędzonym; II m.
Dominik Dług (ZS Gastronomicznych w Łodzi – Gastronomik Łódź), danie: Polskie „Surf and
turf”; III m.:
Maria Solińska, Hubert Hyzopski (ZS nr 6 im. M. Rataja w Ełku), danie: „Pokuczaje” z karpia z sosem
piwno-owocowym, puree z fasoli i czarną soczewicą.

Wyróżnienia:
- Katarzyna Klejmont, Maria Renowicka (ZSCKR im. W. Witosa w Suwałkach, danie: Comber z sarny,
  krupniok w orzechowej panierce, ziemniaki gratin z korycińśkim serem, sos śliwkowy, puree dyniowe,
  buraki w miodzie, chips z jarmużu;
- Kamila Janiszewska, Wioletta Radomska (ZS w Kowalewie Pomorskim), danie: Podwędzane piersi z
  kaczki z puree z dyni i fasoli z karmelizowaną gruszką i figą w towarzystwie nadwiślańskiej wiśni
  otulone sosem śliwkowo-piernikowym;
- Natalia Macuda, Kacper Grala (ZSCKR w Widzewie), danie: Budyń z jagnięciny podhalańskiej z
  dodatkiem jabłek łąckich i mięty podany z sosem z wiśni nadwiślanki, warzywami grillowanymi na
  musie z bryndzy i rozetkami fasolowymi;
- Julia Miedzińska, Maja Bogdańska (ZSCKR w Brzostowie), danie: Pierś z kurczaka z sosem z jeżyn i
  miodu pitnego, z puree z fasolki, pyroczkiem smażonym, kapustą modrą pieczoną i ogórkami chili.

Młodzież ZSCKR w Studzieńcu pod opieką Pań: Doroty Kolbus, Agnieszki Wojtas i Agnieszki Struś
przygotowała dla organizatorów oraz uczestników konkursu pokaz synchroniczny musztry kelnerskiej,
słodki poczęstunek oraz obiad.